Din fridykarutrustning består av:

Masken: Masken har du på ansiktet denna för att du ska kunna se. Masken ska omsluta näsan och ögonen men inte munnen. Läs mer om masken Här.

Snorkeln: Snorkeln är ett rör som du har för att andas i när du fridyker. Det är viktigt att tänka på Snorkelns storlek så du inte får en i fel storlek. Läs mer om snorkeln och dess storlekar Här.

Fenorna: Fenor har du för att du lättare ska ta dig frammåt. det är viktigt att ha rätt fenor och rätt storlek för dig. Läs mer Här.

Om du är ute och fridyker kan det också vara skönt att ha en:

Våtdräkt: Denna har du för att du ska klara av att hålla värmen igenom ett helt utedyk. Viktigt att dräkten sitter bra då denna endast ska släppa in lite vatten inanför dräckten som du värmer upp med kroppen, är den för stor så kommer det helatiden komma in nytt kalt vatten.

Huva: Huvan är för att skydda huvudet mot kyla på sammasätt som våtdräckten.

Handskar: Handskar kan vara skönt att ha av flera anledningar. En av dessa är att det inte blir lika kalt om händerna och den andra är att du kan hålla i föremål som man i vanliga fall kan tycka är lite obehagliga att röra vid.

Sockar: Sockar är för att hålla fötterna varma. Viktigt att tänka på är att om du sätter på dig ett par sockar kan det behövas lite större fenor.

Viktbälte: När du har en våtdräkt kommer du att flyta mer för att man då ska kunna göra ett fridyk bekvämt kan det ibland behövas att du lägger på dig lite vikter. Viktigt att tänka på är att du ska vara korekt avvägd.

Dykflagga: Dykflagga eller signalflagga A är en flagga som är vit in mot masten och blå med en slit i sig. denna betyder att det finns dykare i vattnet och att man här ska köra lite långsammare med båten men också att man inte ska fiska på just den platsen (innom ca. 15 m radie från flaggans plats).

Frivilig utrustning som kan vara bra att ha vid olika tillfällen:

Lampa: Om du dyker sent på kvällen eller i väldigt grummligt vatten kan det vara skönt att ta med sig en lampa så att man kan se något när du kommer ner en bit undervattnet. Viktigt är att du har ett spänne på lampan så att du inte tappar den.

Kamera: En kamera kan man ta med sig om man vill ta bilder. Viktigt att tänka på är att kameran bör vara vattentät och att du ska ha ett spänne på den så den blir svårare att tappa.

Kniv: Kniven är frivilig att ha med sig ut när man dyker. Det finns dock vissa saker som är extra viktiga att tänka på när du har med dig kniv, dessa är: Se till så att kniven sitter på ett bra ställe där det är lätt att komma åt den men också så att den inte fastnar i något, Det är också viktigt att kniven helatiden sitter i sitt frodral när den inte används.

Boj:

Väst:

Dator/djupmätare:

Nätkasse:

Loggbok:

(hjälp oss med text till dem sista punkterna)

Masken

En mask kan också kallas cyklop, den kan ha helt eller delat glas. Glaset ska vara härdat för att det inte ska kunna splittras, detta brukar vara markerat på glasset med ett ”T” eller texten ”Temperd glass”.

Det viktigaste är att masken sitter bra och inte skaver eller läcker även under längre tid. Masken ska innesluta näsa men inte munnen och det ska vara möjligt att täppa till näsöppningarna så att du kan tryckutjämna masken och mellanörat. Tänk på att du också ska kunna tryckutjämna med handskar om du fridyker i sjöar och/eller hav.  Masken ska vara tillverkad i ett mjukt och smidigt material, vanligtvis silikongummi som kan vara antingen svart eller genomskinligt. Masken bör även ha dubbel tätningskant för att minimera lekage. Välj det som känns bäst för dig. 

Nackbandet ska vara justerbart med möjlighet att låsa vid ett bestämt läge. Låsningen ska hålla vid normal av och påtagning. Maskens nackband bör vara delat eller av neopren för att skydda håret från luggningar och slitage.

För att undvika imma i masken spottar du på insidan av glaset och gnugga ut det med fingret. Skölj sedan med lite vatten. 

För att hitta en mask som passar ditt ansikte kan du behöva testa flera olika modeller. För att veta när du hittat rätt finns det ett knep: Genom att andas in genom näsan för att suga fast masken mot ansiktet, utan att sätta fast nackbandet, kan du avgöra om passformen är rätt. Om masken passar ditt ansikte ska den sitta kvar även då du skakar på huvudet eller drar lite i nackbandet.

Snorkeln

Varför ska jag ha en snorkel

Med hjälp av snorkeln kan du bekvämt förflytta dig på ytan, det är inte så ansträngande som utan snorkel eftersom du slipper lyfta huvudet ur vattnet. Detta underlättar koncentrationen och andningen innan ett eventuellt fridyk.

Den enklaste typen av snorkel består av två delar: ett mjukt bitmunstycke och ett styvt snorkel rör. 

Bitmunstycket ska vara utformat så att det sitter bekvämt i munnen utan att skava. Det är oftast utbytbara och finns i flera storlekar och material.

Snorkel röret ska vara styvt men elastiskt på samma gång och återgå till ursprunglig form vid måttlig deformation. Snorklar som är hårda och spröda i röret går lättare sönder och blir små vassa bitar. Rörets övre del bör vara i en synlig färg och försedd med en ca. 3 cm bred reflexremsa, för att du ska synas bättre vid ytan. Den ska vara bekväm att använda och kunna sättas fast i nackbandet på masken.

En snorkel får inte vara för lång eller ha en för liten eller för stor diameter, då finns det en risk att utandningsluften inte vädras ut ordentligt. För att inte snorkeln ska bli riskabel att använda bör du anpassa snorkelns mått och volym efter hur stor du är. På det viset undviker du att en snorkel får för stor volym vilket kan ge svårigheter att byta ut den använda luften i röret, något som ger risk för koloxidförgiftning. En för smal snorkel i sin tur ger en strypning av luftflödet i snorkeln, vilket ger svårigheter att andas. En för lång snorkel har nackdelen att den kan ge ett för stort undertryck i lungorna när du ligger i vattnet.

Storlekstabell

Snorklar förekommer ofta i två storlekar, junior och senior. För att veta om du väljer rätt typ finns det några enkla riktlinjer.

Junior (vikt mindre än 50 kg)

  • Max 30 cm lång
  • Volym som är mindre än 1,2 dl
  • Innerdiameter som är större än 1,5 cm

Senior (vikt mer än 50 kg)

  • Max 40 cm lång
  • Volym som är mindre än 2 dl
  • Innerdiameter som är större än 1,8 cm
Detaljer på snorkeln

Böjbar nederdel: gör att snorkelns munstycke enkelt rätar ut sig så att den inte är i vägen när den inte används. (skriva texten mer för fridykning kom med förslag)

Utblåsventil/Backventil: Vissa modeler av snorklar har en backventil som gör snorkeln lättare att tömma.

Vågskydd/Stänkskydd: Vissa modeller har ett stänkskydd som minskar mängden vatten som kan skvalpa in uppifrån.

Fenorna

Fenan är uppbyggd av två delar: skon och bladet.

Det finns två typer av fenor: helfotsfenor och hälremsfenor. 

Helfots fena: Helfotsfenan har en fotficka som även inesluter hälen. Helfotsfenor är lämpliga för dyk i bassäng och varma vatten. Skodelen ska vara tillverkad av ett mjukt material som ska sitta fast utan att varken klämma eller glappa. Den får inte vara för trång då den stoppar blodtillförseln, den får heller inte glappa då man spänner foten för att få med sig fenan och detta gör att risken för kramp ökar. I en för stor fena kan man använda en vanlig strumpa för att förbättra passformen. Det viktigaste att tänka på är att fenan ska vara bekväm på foten. Det är därför inte fel att försöka prova olika märken och modeller innan du bestämt dig.

Hälrems fena: Den är öppen vid hälen med en justerbar hälrem som håller foten på plats, låsningen av remmen ska bestå vid normal av- och påtagning. Till hälremsfenor använder man dräkt med boots. Därför är dessa lämpligare för dyk utomhus. (hur förklarar man hur hälremsfenan ska sitta?)

Vilket fenblad borde jag välja? – Mjuka, hårda, långa, korta?

Universellt för alla fenor är att bladet ska vara vinklat nedåt (15°) för att du ska få en så bekväm vinkling på fotleden som möjligt. Många dykare har flera olika sorters fenor.

Mjuka fenor: För en nybörjare är en mjuk fena bäst då den inte kräver så mycket benmuskler som en hård. Mjuka fenor är lätta att simma i.

Hårda fenor:  Dessa passar en uv-rugbyspelare eller en van fridykare.. Dessa kräver god benstyrka och regelbunden simträning för att de inte ska få kramp i vaderna.

Långa fenor: Dessa kräver benmuskler och teknik, dessa är dock bra om du simmar långa sträckor. Passar dig som har tränat ett tag. Används mestadels vid avancerad fridykning, och är oftast i kolfiber eller glasfiber.